Sposoby przyrządzania kawy

kawa12Wiele stuleci temu , kiedy dopiero kiełkowało zainteresowanie zielonymi ziarnami kawy  nie wiedziano jak wydobyć z zielonych ziaren ich kosmiczną moc oraz aromat. Ziarna tłuczono, rozgniatano i zalewano wodą. Niby niewiele się to różni od dzisiejszej metody uzyskiwania naparu. Różnica polegała na tym, ze wtedy zalewano ziarna wodą…zimną. Przypadek sprawił, jak to zwykle bywa w przypadku wielkich odkryć, że do pojemników z tłuczonym ziarnem trafił wrzątek. Dopiero po zalaniu ziaren gorąca wodą napój uzyskiwał swoje walory. Oczywiście tamtej kawie daleko było do tego, co obecnie gości w naszym życiu. Musiało minąć kolejne 400 lat od tego wiekopomnego odkrycia , jakim było dodanie wrzątku do kawy, by człowiek wpadł na pomysł, że zielone ziarna można prażyć uzyskując tym samym efekt smakowo doskonały.

Obecnie istniej wiele sposobów parzenia kawy ? w zależności od tradycji, przyzwyczajeń i upodobań możemy przyrządzić ją w specjalnym tygielku, filiżance, ekspresie lub filtrze. W Polsce ciągle jeszcze pamiętamy tzw. plujkę (mylnie nazywaną także kawą po turecku), czyli zmieloną kawę, obowiązkowo w szklance, zalaną wrzątkiem. Na szczęście sposób ten odchodzi powoli i nieodwracalnie w przeszłość.

Jak więc parzyć kawę, by wydobyć z niej to, co najcenniejsze?  Oto kilka propozycji:

kawa-po-tureckuKawa po turecku
W pierwszej kolejności obalamy mity. Kawa po turecku to nie jest to kawa mielona zalana wrzątkiem bezpośrednio w szklance. Kawa po turecku to kawa przyrządzana w następujący sposób. Po pierwsze zmielone ziarna wsypujemy do specjalnego tygielka i zalewamy, uwaga : zimną wodą. Zalecamy używanie wody butelkowane. Woda z kranu może nie wydobyć z naparu jego mocy i aromatu. Kiedy zaczniemy podgrzewać wodę z kawą pamiętajmy by nie doprowadzić do wrzenia. Napar powinno się podgrzewać kilkukrotnie, zawsze mając na uwadze by nie doprowadzić go do wrzenia. Przed podaniem należy do kawy dodać kilka kropel zimnej wody by fusy opadły na dno naczynia. Kawę po turecku dobrze pić czarna i słodką.

kafetierkaEkspresy przelewowe, kafetierki.
Zwolennikom prostych metod polecamy parzenie kawy w dzbankach z filtrem czy też kafetierkach. Oczywiście kawa, przyrządzanie której się celebruje, zapewne smakuje bardziej. Ale przecież nie zawsze mamy czas na to, by odprawiać rytuał i czekać na swój codzienny dopalacz. Dlatego tez doskonałym rozwiązaniem są ekspresy przelewowe czy wspomniane już kafetierki. Kawa parzona w taki sposób niewiele traci na walorach. Trzeba tylko pamiętać, że kawy zaparzonej w ten sposób nie można długo trzymać w wysokich temperaturach ponieważ z czasem traci swój aromat. W wyniku takiego podtrzymywania po kilku godzinach możemy się napić nic niewartego ciemnego naparu, który z kawą nie ma nic wspólnego:)

ekspres-cisnieniowyEkspresy ciśnieniowe
Marzeniem każdego kawosza jest posiadanie w domu prawdziwego ciśnieniowego ekspresu. Ekspresy ciśnieniowe są tak skonstruowane, ze dzięki kombinacji odpowiedniego ciśnienia i temperatury wody zostają rozpuszczone wodorozcieńczalne aromaty, powstaje emulsja z nierozpuszczalnych olejków (najdrobniejsze krople olejków aromatycznych unoszące się w wodzie) oraz zawiesina z najdrobniejszych cząstek kawy unoszących się w wodzie. Oba składniki nadają espresso jego niepowtarzalny charakter. Przy prawidłowym przyrządzeniu powierzchnia naparu ozdobiona jest warstwą delikatnej pianki z maleńkich pęcherzyków powietrza (Crema).

Have your say