Zawód – barista

kawa13 Kim jest barista i co znaczy ta tajemniczo brzmiąca nazwa?
Barista to mistrz ceremonii parzenia i serwowania kawy. Dla baristy parzenie kawy to sztuka, cały rytuał, spektakl, który trwa niespełna minutę lub dwie. Prawdziwym mistrzem w tej dziedzinie może stać się ten, kto zaparzył dziesiątki tysięcy espresso.  Praca baristy kręci się wokół kawy przez co staje się ona jego pasją, jego życiem. Zadaniem baristy jest takie podanie kawy by wyeksponować całe bogactwo aromatów i smaków jakie zawiera mieszanka. Barista zatem musi dbać nie tylko o fachowe podanie naparu, ale musi dbać również o jakość ziaren, ich przechowywanie, mielenie itd. Barista musi dbać również o swój warsztat czyli, między innymi, o ekspres ciśnieniowy.
Zaparzenie doskonałej kawy to jednak nie wszystko. Trzeba ją jeszcze odpowiednio podać. Nie wszyscy kawosze zdają sobie sprawę, że ze zwykłej kawy z mlekiem można uczynić prawdziwe artystyczne cudo. Obrazki z pietyzmem, ale i z niesamowitą wprawę, tworzone przez baristów są czasami takie ładne, ze aż szkoda burzyć je poprzez spożycie. Tworzenie rysunków na kawie to latte art work sztuka dekorowania kawy pianką z ubitego mleka . Sztuka u nas niezbyt jeszcze znana, ale jest nadzieja, że ten trend będzie zmierzał ku zwiększonej propagacji tej sztuki w naszych barach i kawiarniach.

Dlaczego mamy tak mało baristów w Polsce? Głównie dlatego, ze szkoleniowców w naszym kraju nie ma. Szkoleniowców z prawdziwego zdarzenia- znawców i wielbicieli kawy. Trzeba zapraszać specjalistów spoza kraju co jak się można domyślać nie należy do najtańszych. Dodatkowo sam kurs nie wystarczy. Trzeba zrobić setki kaw by w mistrzowski sposób rysować na piance z ubitego mleka fantazyjne rysunki. Sztuki tej bariści uczą się nawet kilka miesięcy, na samo poznanie podstaw poświęcić trzeba około trzech tygodni, nie mówiąc o wykonywaniu rozetek, gdzie ważny jest każdy szczegół: kontrast, cienie, ramiona i symetria.

Bariści, podobnie jak i barmani, są zrzeszeni. Stowarzyszenie SCAE to organizacja zrzeszająca baristów z terenu Europy. Europejskie Stowarzyszenie utworzono w 1998 r. na wzór podobnej organizacji, która od kilkunastu lat istnieje w USA. Podstawowym celem było zrzeszenie różnych środowisk związanych z kawą, ułatwienie kontaktów między nimi i wymiany informacji na temat kawowego rynku. Do SCAE należą więc plantatorzy i producenci kawy, firmy sprzedające, a także smakosze, bariści i pasjonaci kawowego naparu. Dzielą się swoimi spostrzeżeniami, doradzają co i gdzie warto kupić, jak sprzedać, na jaki gatunek zwrócić uwagę.

Konkursy
Mistrzostwa Świata Baristów.
Odbywają się co roku. W zawodach uczestniczą zawodnicy z 52 krajów Każdy z uczestników ma 15 minut na przygotowanie 4 espresso, 4 cappuccino i 4 oryginalnych napojów kawowych. Prezentację ocenia siedmiu sędziów – główny – czuwający nad wszystkim, dwóch sędziów technicznych oceniających sposób parzenia kawy, technikę i czystość na stanowisku pracy oraz czterech sędziów, którzy degustują przyrządzone napoje. Pod uwagę brany jest również całokształt prezentacji i sposób podania kawy.

Szkoły baristów w Polsce
Nie mamy jeszcze w naszym kraju szkoły, która oferowałaby profesjonalny kurs baristy. Niemniej jednak bardzo często producenci ekspresów organizują szkolenia obejmujące najczęściej podstawy zawodu. Za udział w takim szkoleniu nie dostaniemy certyfikatu, ale istnieje szansa, że złapiemy bakcyla i już na własną rękę, nie szczędząc kosztów, zaczniemy szlifować umiejętności.

Have your say