Zawód barista- akcesoria

kawaPrzyrządzanie kawy nie należy tak naprawdę do łatwych czynności. Wiedzą o tym zarówno doświadczeni barisci jak i nowicjusze, który swoją przygodę z kawą dopiero zaczynają. Aby przyrządzić dobrą kawę należy posiadać nie tylko chęci, ale również dobry zestaw narzędzi ? akcesoriów baristycznych, byłby bardzo przydatny. Poniżej przedstawiamy niezbędnik baristy ? listę przyborów, które ułatwią nam pracę z kawą.


Numer jeden : tamper do ubijania kawy. tamper
Tamper służy do ubijania kawy mielonej przeznaczonej do zaparzania w ekspresie ciśnieniowym. Trzeba pamiętać, że między innymi od ubicia kawy w filtrze zależy jakość espresso. Dlatego też wybór odpowiedniego tampera jest bardzo ważny. Pożądane cechy tampera to: odpowiedni ciężar, dopasowana średnica do sitka ekspresu, wygoda użycia oraz estetyczny wygląd. Tampery traktowane są jak ozdoba zatem nie powinny być brzydkie i toporne.

Numer dwa : odbijacze do krążków kawowych.
odbijaczDobrze byłoby gdyby odbijacz do krążków kawowych był stylistycznie zgrany z innymi akcesoriami. Ważne by był funkcjonalny, stabilny i żeby się łatwo czyścił. Odbijacz do kawy to pojemnik na zużytą kawę.

Numer trzy : Dzbanki do spieniana mleka.
dzbankiBardzo ważny element wyposażenia baristy- jeżeli nie najważniejszy. Pojemność uzależniona od potrzeb. Wykonany ze stali nierdzewnej powinien być bezproblemowy w eksploatacji. Dzbanek wybieramy wedle subiektywnych upodobań, ale zalecamy dużą uwagę przyłożyć do kształtu dzióbka.

Numer cztery : termometr.
termometrDoświadczony barista wie jaką mleko powinno mieć temperaturę by mogło stanowić doskonałą bazę poz late art work, na przykład. Jeśli jednak nie masz pewności i nie do końca dowierzasz swojej ocenie zaopatrz się w specjalistyczny termometr. Unikniesz pomyłek.

miarkaNumer pięć : bariści podobnie jak barmani potrzebują w swojej pracy miarek. Jeżeli zależy Ci na dobrym wyposażeniu to do swojego ekwipunku dodaj : miarkę do espresso, miarki uniwersale o rożnych pojemnościach oraz szklanicę barową

mieszadlaNumer 6 : mieszadła są bardzo przydatne i powinny znaleźć miejsce w twoim zestawie baristy. Mieszadła to nic innego jak rózgi ze stali nierdzewnej. Rzecz spotykana niemal w każdej kuchni pełni bardzo ważną rolę w procesie przygotowywania napojów kawowych. Oczywiście rozmiar wybierany jest według potrzeb baristy.

szczotkiNumer siedem : barista zawsze dba o sprzęt dlatego w swoim ?ekwipunku? trzyma zestaw szczotek do czyszczenia wlewów, grup, spieniaczy i innych używanych w trakcie pracy sprzętów.

syfonyNumer osiem: wielu z nas nie wyobraża sobie kawy deserów kawowych czy tez innych napojów na bazie kawy, bez bitej śmietany. Dlatego barista powinien posiadać specjalny dozownik na bitą śmietanę: syfon do bitej śmietany.

Bariści, w swoich zestawach posiadają, między innymi,  całą gamę dekoratorów. Warto zadbać by cały nasz zestaw był utrzymany w jednej stylistyce ? dzięki temu nasza praca będzie jeszcze bardziej spektakularna i profesjonalna.

Have your say