Rodzaje kawy

kawa9Kawa: poranna, popołudniowa, na imprezie, w restauracji, dla pobudzenia. Jaką kawę pijemy i czy wiemy dokładnie jaki rodzaj kawy jest naszym ulubionym?  W dalszej części kilka definicji.

Americano

Kawa espresso parzona na tzw. sposób amerykański – z podwójną ilością wrzątku. Kawa z ekspresu przypominająca smakiem kawę filtrowaną, do której dolewa się gorącej wody aby rozcieńczyć porcję dlatego też napar jest raczej słaby w smaku.

Cafe allange

Mocny napar czarnej kawy podawany ze szklanką zimnej wody (Francja).

Cafe au lait

Kawa z mlekiem.

Cafe brule

Bardzo mocny napar z przypalonego ziarna.
Cafe brulot

Bardzo mocny napar z przypalonego ziarna z dodatkiem przypraw korzennych i koniaku.

Cafe con leche

Tzw. „meksykański” sposób parzenia kawy wymyślony przez amerykańskich żołnierzy podczas wojny meksykańskiej. Ziarno było prażone nad ogniskiem i rozbijane na kamieniach, mocną esencję uzupełniano wrzącym mlekiem.

Cafe corretto

czarna kawa z dodatkiem likieru (rózne smaki), podawana w szklaneczce

Cafe Creme

Mocny napar podawany z lekko parowanym mlekiem.

Cafe filtre

Kawa parzona na sposób amerykański, w róznych filtrach.

Cafe fredolo

Mocna czarna kawa z dodatkiem lodu, podawana w małej szkalneczce.

Cafe latte

Kawę podaje się w wysokich szklankach z warstwą mlecznej pianki na wierzchu posypanej sproszkowana czekoladą, cynamonem. Cafe latte otrzymuje się prze dodanie do świerzo zaparzonego espresso mleka o temp. ok. 70°C.

Cafe macchiatto

Mrożona kawa z kilkoma kroplami mleka, podawana w szklaneczce.

Cafe serve

Bardzo mocna czarna kawa, podawana bardzo wcześnie rano (dla balowiczów).

Cafe shakeratano

Kawa mieszana z lodem i mlekiem w shakerze.

Cafe valdostano

Czarna kawa mieszana z czekoladą, winem, wódką (lub mocnym likierem) i korzeniami. Tradycyjnie podaje sie ją narciarzom w Val d´Asta.

Cappuccino

Klasyczne to espresso podawane z mlekiem i pianą w równych porcjach, można też pianę posypać np. startą czekoladą, cukrem cynamonowym. Na rynku są dostępne cappucino rozpuszczalne z dodatkiem róznych aromatów: amaretto, wanilia, orzech i wiele innych

Cafe latte

Kawę podaje się w wysokich szklankach z warstwą mlecznej pianki na wierzchu posypanej sproszkowana czekoladą, cynamonem. Cafe latte otrzymuje się prze dodanie do świeżo zaparzonego espresso mleka o temp. ok. 70°C.

Demitasse

Francuskie określenie „małej czarnej” czyli filiżanka ok. 100ml

Espresso

W błędzie jest każdy komu wydaje się, że jest to po prostu mocna kawa. Espresso to maszynka do zaparzania kawy. Nazwa „espresso” wywodzi się od włoskiego czasownika określającego „podawanie ciśnienia”. Espresso to także mieszanka kaw o niskiej kwasowości.

Espresso cafe mocha

napój w którego skład wchodzą : mocny gorący napar kawy, porcja gorącej czekolady oraz gorącego mleka. Wszystkie składniki są w takiej samej ilości wlewane do wysokiej szklanki. Wszystkie składniki powinny być tak dolewane aby każdy tworzył wyrażną warstwę.

Espresso Con Panna

Porcja espresso z górką ubitej śmietany na wierzchu.

Espresso doppio

Podwójna ilość espresso.

Espresso macchiato

Espresso z dodatkiem „kropelki” mleka.

Espresso ristretto

Gęste, aromatyczne spresso uzyskiwane przez wcześniejsze wylączenie ekspresu ciśnieniowego. Tradycyjnie jest to poranna kawa.

Espresso roasts

Kawa parzona z dodatkiem mlecznej pianki i np.: czekoladą, migdałami, kardamonem, cynamonem, wanilią.

Espresso romano

Espresso z dodatkiem soku z cytryny oraz otartej skórki cytrynowej (cytrynę można zastąpić pomaranczą).

Have your say