Rodzaje espresso

kawaEspresso, o czym należy pamiętać, to nie rodzaj kawy, ale sposób jej zaparzania. Nazwa espresso pochodzi, podobnie jak i pierwszy ekspres ciśnieniowy z Włoch.  Espresso to pochodna słowa espressivo  czyli wyraźny.

Espresso ma kilka odmian.

Doppio ? Polakom znane jako podwójne espresso. Błyskawicznie stawia na nogi.

Ristretto ? bardzo popularne na południu Włoch espresso z mniejszą ilością wody niż w przypadku klasycznego espresso

Lungo ? w przeciwieństwie do ristretto jest to przedłużone espresso, z większa ilością wody dla złagodzenia intensywności naparu

Americano ? Amerykanie piją ogromne ilości kawy. Niech to nami jednak nie wstrząsa bo amerykanie piją kawę słabą, rozcieńczoną dużą ilością wody zatem nie dziwi, że piją jej tak wiele. Americana to słaba wodnista kawa, bardzo rozcieńczona

Macchiato ? espresso podawane z odrobiną ubitego mleka. Działa cuda i błyskawicznie stawia na nogi

Coretto ? to espresso z dodatkiem grappy, brandy lub likieru.

Romano ? Romano przyrządza się dodając do espresso soku z cytryny. Serwuje się je razem z ćwiartką cytryny ułożoną na talerzyku.

Espresso con panna ? to przedłużone espresso z warstwą bitej śmietany, najlepiej niesłodzonej. Całość wieńczy posypka z kakao.

Latte ? czyli kawa z mlekiem. Składa się z długiego, a więc rozcieńczonego espresso i takiej samej ilości mleka. W przypadku kawy latte techniki jej wykonywania są rożne, tak jak i proporcje kawowego naparu i mleka.

Shakerato ? to kawa na letnie, gorące popołudnia. Wstrząśnięta z cukrem i kostkami lodu.

Have your say