Palenie kawy

kawa1Siła i smak espresso zależy od stopnia palenia kawy. Zielone ziarna kawowe, nie poddane jeszcze procesowi palenia można przygotowywać na kilka sposobów.
W procesie palenia kawy możemy wyróżnić kilka stopni.

Stopień pierwszy
palenie cynamonowe- zielone ziarna kawowe są palone do momentu osiągnięcia brążowożółtego koloru, nieco podobnego do koloru cynamonu. Proces trwa około 8 minut

Stopień drugi
palenie standardowe ? ziarna kawowe są palone do momentu osiągnięcia koloru brązowego; proces trwa około 11 minut

Stopień trzeci
palenie pełne? ziarna kawy są poddawane procesowi palenia przez około 15 co w efekcie daje nam ziarno o kasztanowym kolorze

Stopień czwarty
ciemne palenie : na tym poziomie ziarna kawy są poddawane paleniu przez około 18 minut. Kawa nabiera głębokiego brązowego koloru.

Stopień piąty
Palenie espresso lub francuskie- na tym stopniu kawę poddaje się obróbce przez około 20 minut. Tak długi proces palenia wpływa na kolor kawy, która po owych 20 minutach staje się niemal czarna.

Im ciemniejszy kolor kawy tym większa jej moc.

Have your say