Najdroższe kawy świata.

najdroższe kawy świataKawy z najwyższej półki wymagają  wiele zachodu. Starannie selekcjonowane ziarna, palenie oraz przechowanie to podstawa. Najdroższe kawy produkowane są zazwyczaj z ziaren arabica z niewielką domieszką robusty.
Poniżej przedstawiamy najlepsze kawy, luksusowe mieszanki, które zniewalają najbogatszych tego świata.
Opisywana już w tym serwisie kawa Kopi Luwak, pozyskiwana przy współpracy z sympatycznie wyglądającym ssakiem, cywetą.

Kenijska kawa oznaczona symbolem AA produkowana z najlepszych ziaren kenijskiej arabiki. Jej ziarna są dość duże, o regularnym kształcie. Napar sporządzony z ziaren Kenii AA charakteryzuje się głębokim, wytrawnym, lekko owocowym aromatem oraz dużą mocą. Ma tę zaletę, że palone nawet w wysokiej temperaturze nie stają się gorzkie, dlatego idealnie nadają się do przyrządzania deserów na bazie kawy.

Na tej najwyższej półce honorowe miejsce zajmuje jamajska kawa Blue Mountain. Ziarna tej  kawy dojrzewają w specyficznych warunkach, 2100 m.n.p.m. w Górach Błękitnych Jamajki. Dzieki specyficznemu klimatowi napar z tych ziaren ma niepowtarzalny smak. Jest łagodna w smaku z lekko owocowym posmakiem. Ta kawa należy do najdroższych na świecie. Dlatego tez nad jej czystością oraz jakością pieczę sprawuje specjalna ?kawowa? komisja. Blue Mountain nie jest palona na jamajce tylko w specjalnych beczkach jest transportowana do miejsc przeznaczenia czyli do spragnionych jej cudownego aromatu konsumentów. Ziaren nie pali się na miejscu  ponieważ jej producenci nie chcą ryzykować utraty cennych aromatów w trakcie palenia i transportu.

Do czołówki najlepszych z najlepszych należy również hawajska kawa Kona. Napar przyrządzony z jej ziaren ma delikatny, łagodny i lekko orzechowy aromat oraz idealną równowagę pomiędzy kwaskowatością a pełnym smakiem. Z całą pewnością jest to kawa warta swej ceny.

Czołowkę zamyka Jemen Matari.
Nie bez powodu nazywana jest ?bordeaux wśród kaw?. Jej wręcz nieprzewidywalny smak i aromat kryje w sobie winny, łagodny bukiet wzbogacony niekiedy czekoladowym posmakiem. Ten najrzadziej występujący gatunek kawy arabika charakteryzuje się małymi ziarnami, o bardzo nieregularnym kształcie. Jemen Matari pochodzi z prowincji Bany Matar w Jemenie. Jest eksportowana głównie do krajów europejskich, ale w Polsce w sprzedaży jest prawie niedostępna.

żródło foody.pl

Have your say