Kawa towarzyszy nam nie tylko jako czarny napój. Odnajdujemy ją w ciastach, deserach. Niemal każda kuchnia znajduje zastosowanie dla kawy. Kawa ma swoje miejsce również wśród alkoholi. Najsłynniejszym trunkiem o smaku i aromacie kawy jest niewątpliwie kahlua. Kahlua pochodzi z Meksyku. Ten likier produkowany jest jest z ziaren arabiki rosnącej podnóży gór Meksyku. Esencja z kawy jest łączona z rumem i słodką wanilią.
Również Meksyku pochodzi likier kawowy o pięknej nazwie Tia Maria. Produkowany jest na bazie kawy jamajskiej, przypraw i spirytusu z trzciny cukrowej Mówiąc o likierach kawowy można wspomnieć, jako ciekawostkę, likier Sheridans. Składa ise on z jednej części likieru śmietankowego i części likieru kawowego połaczonego z irlandzką whiskey .Sheridan’s smakuje podobnie do Baileysa, wyróżnia go jednak mocny, gorzki, kawowy posmak.
2009-09-02