Kawa…a co to takiego.

kawa6Gatunków kaw jest na świecie całe mnóstwo. w zależności od regionu, sposobu uprawy i szczepu sadzonki, kawy smakują, wyglądają i parzą się inaczej. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, że każda mieszanka kaw składa się z dwóch podstawowych ziaren gatunków kaw. A jest nią: kawa arabica (Coffea arabica), pochodząca z Etiopii, uprawiana głównie w rejonach Afryki, Ameryki Południowej i Azji, oraz kawa robusta (Coffea canephora), pochodząca z zimniejszych regionów Afryki i Ameryki Południowej. Każda mieszanka kaw zawiera oba ziarna, co pozwala na uzyskanie optymalnych walorów smakowych, koloru naparu oraz cremy - pianki na wierzchy każdej filiżanki.

images ARABICA

Sama nazwa wskazuje, że kawa tego rodzaju, przywędrowała z rejonów Arabii, jednak nie do końca jest to prawdą.

Mówi się, że dziko rosnące krzewy, wydające bardzo gorzkie i aromatyczne owoce, porastały całą Wyżynę Abisyńską. Tamtejsi mnisi klasztorów regionu Lalibelli, zbierali małe, czerwone owoce, znając ich działanie pobudzające i orzeźwiające. Wraz z rozwojem handlu i migracją ludności, kawa przywędrowała do Arabii, gdzie znalazła odpowiednią ziemię do rozrostu. Jednak przez długi okres czasu, nie była uważana za przydatną roślinę. Rosła sobie niezauważona do momentu odkrycie ich przez… kozy. Właśnie w ten sposób „odkryto” kawę i jej właściwości – obserwując nadmiernie pobudzone stado kózek. Do dziś na całym Półwyspie Arabskim, kawa cieszy się ogromna popularnością, zważywszy na to, ze jest jedyna używką dopuszczaną przez Koran.

Początkowo moczono ziarna kawy w zimnej wodzie, jednak uzyskany napój niewiele miał wspólnego z dzisiaj znanym nam napitkiem. Dopiero lata później ziarna kawy zaczęto suszyć, wypalać, mielić i zalewać wrzątkiem, bądź gotować i w tej formie przyrządza się kawę do dziś.

Kawa arabika, jako roślina, jest bardzo wymagająca. Nie lubi zbyt dużych wahań temperatur i zbytniego nasłonecznienia. jest także dość wrażliwa na choroby. System zbiorów również nie należy do najłatwiejszych. Wymaga dużego nakładu pracy ludzkiej, czasu i doświadczenia. Kilkakrotnie obchodzi się plantacje, zbierając tylko dojrzałę owoce, oczywiście ręcznie.

Na świecie uprawianych jest ponad dwadzieścia odmian arabiki. Najlepsze z nich to: Arabica Excelso Kolumbia, Arabika Kostaryka Tarazzu lub dzika Arabika Etiopia Djimah.

images2 ROBUSTA

Robustę, zwaną potocznie kawą koszykową, odkryto stosunkowo niedawno, bo na przełomie XVII i XIX wieku w północnych rejonach Ameryki Południowej. Jej owoce są dużo większe, niż jej szlachetniejszej siostry, jednak nie dają tak aromatycznego i smacznego naparu.

Krzew robusty jest dużo większy niż arabiki, bardziej odporny na brak wody, wahania temperatury oraz zbytnie nasłonecznienie, dlatego też zaczęto ją hodować na szeroką skalę, by zaspokoić ciągle rosnące zapotrzebowanie świata na kawę.

Gdy na początku XX wieku, groźna choroba Hemileia vastatrix, zaczęła niszczyć całe plantacje kawy na Cejlonie i w Afryce, uprawę arabiki przeniesiono w góry, gdzie rośnie do dziś. Na miejsce zniszczonych plantacji wprowadzono robustę, przypadkowo otrzymując kilka mieszanek obu rodzajów tzw. arabistę (arabica robusta), której owoce nadają się do produkcji kawy, choć są dużo pośledniejszego gatunku niż jej siostry.

Have your say