Kawa po turecku raz jeszcze

kawa po turecku

Rozprawmy się raz na zawsze z kawą po turecku lub też,  jak kto woli,  kawą po arabsku. Ten sposób parzenia popularny jest na całym południowym wschodzie od Kaukazu po kraje arabskie.

Polacy bardzo mylnie nazywają kawą po turecku zwykłą naszą polską zalewajkę czyli : kawa + kubek/szklanka + wrzątek. To błąd, kawa po turecku to nie kawa po polsku.

Jak naprawdę przyrządza się kawę po turecku? Poniżej przepis.
Kawę tę przyrządza się w specjalnych tygielkach.
składniki:
?    2 łyżeczki kawy mielonej
?    2 łyżeczki cukru
?    250 ml wody
Wszystko wsypać do tygielka i zalać wodą i gotować. Zdjąć tygielek z ognia i zdjąć pianę. Ponownie gotować, ale nie zagotować: Ponownie odstawić na chwilę z ognia i jeszcze raz zagotować. Po trzykrotnym gotowaniu kawę rozlać do małych filiżanek i podawać.

Porada 1: kawy w tygielku nie można zagotować!
Porada 2: kawa do gotowania w tygielku powinna być drobno zmielona
Porada 3 : tygielki powinny być ze stali szlachetnej lub mosiężne

Nazewnictwo:
cezve (turcja), briki (grecja), rakwa (syria), dalla (arabia saudyjska), kanaka (egipt), finjan (izrael)

One comment

  1. ALIK - Czerwiec 22, 2010 1:41 pm

    To jak w końcu zagotować czy nie zagotować?

Have your say