Kawa mrożona

kawaLato w pełni. Na zewnątrz ciepło, czasami nawet bardzo upalnie. Gorące popołudnie, czas sjesty, to doskonały moment na kawę. Najlepiej kaw mrożoną. Kawa mrożona to doskonały deser, który dostarcza, prócz rozkoszy podniebienia, tak potrzebnej ciału dawki energii.


Przyrządzenie kawy mrożonej może być niezwykle proste pod warunkiem, że będziemy się trzymać przepisów.:)
Mistrzami w przyrządzaniu kawy mrożonej są..  Grecy. To właśnie w Grecji narodziła się tradycja kawy mrożonej i tam właśnie serwowana jest najlepsza na świecie. Grecy nie mają sobie równych w tworzeniu przepisów na kawę mrożoną. Kawa podawana jest  z lodami, sokami owocowymi, musem ze zmiksowanych owoców. Kawę można aromatyzować likierami zarówno bezalkoholowymi jak i tymi z procentami, dekorować posypkami rożnego rodzaju. Komponowanie przepisów nie ma końca.

mrozonaZazwyczaj do kawy mrożonej stosujemy łagodne mieszanki. Raczej Arabica niż Robusta. Kawa mrożona to kawa deserowa- najważniejszy jest smak i aromat kawy. Zawartość kofeiny, czyli tak zwany jej ?kop?, jest najmniej ważna.
Kawę mrożoną zwykło się przyrządzać z kawy rozpuszczalnej. Profesjonaliści jednak zalecają korzystanie z naparu uzyskanego z ekspresu ciśnieniowego. Jeżeli jednak nie mamy takiej możliwości to kawa rozpuszczalna będzie bardzo dobra.

Do kawy mrożonej potrzebujemy około 40 cl naparu kawowego. Ilość mleka zależy tylko i wyłącznie od naszych preferencji. Proponujemy pól szklanki mleka. Napar należy wymieszać z kawą i wystudzić.kawa_mrozona
Jeżeli będzie to kawa mrożona z lodami przygotujmy sobie ulubione smaki. Najlepsze są:  czekoladowe, waniliowe, kawowe itp. Potrzebne będą również dodatki smakowe w postaci likierów oraz posypki. Oczywiście nie można zapominać o bitej śmietanie. Kiedy kawa z mlekiem będzie już wystudzona można ją dosłodzić do smaku cukrem lub likierem. Aby kawa był jeszcze bardzie :ice: zalecamy włożenie na kilka- kilkanaście minut szklanki do zamrażalnika.

Do przygotowanej szklanki należy przełożyć ulubione lody (3 lub 3 gałki) i zalać kawą  z mlekiem. Na wierzch należy położyć bitą śmietanę i udekorować ulubioną posypka lub likierem. Do kawy mrożonej należy podać rurkę plastikową oraz długą łyżeczkę do latte.
Królową kawy mrożonej jest frappe. Jak się ja przyrządza?

Potrzebujemy shaker, kilka kostek lodu, kawę, cukier lub likier. Do frappe dobrze jest użyć mocniejszego naparu. Wszystkie składniki należy energicznie wymieszać i zawartość przelać do szklanki do połowy wypełnionej lodem. We frappe ważna jest pianka, jaka powstaje w wyniku shakerowania. Frappe można udekorować zgodnie z naszymi kaprysami zupełnie dowolnie.our-frappe

Smacznego:)

Have your say