Kawa z mlekiem brzmi bardzo prozaicznie. Kawa latte już nie. Kawa latte to kawa wymagająca nieco zachodu i umiejętności. Ale warto się natrudzić by uzyskać efekt, którym niewątpliwie zaimponujemy znajomym.
Kawę latte najlepiej przygotowywać w ekspresie ciśnieniowym głównie ze względu na to, że ekspresy takie wyposażone są w rurkę do spieniania mleka. Jeśli nie mamy takowego ekspresu pozostaje nam ubicie mleka w warunkach domowych- ręcznie lub za pomocą miksera. Jakkolwiek będziemy to mleko ubijać, latte podaje się i przyrządza bardzo podobnie.
Zaczynamy od przygotowania szkła. Szkło do latte musi być przeźroczyste (inaczej nie będzie można ocenić warstw) i wysokie. Kawa latte jest napojem o dużej zawartości mleka. Mleko spieniamy dokładnie tak samo jak mleko do cappuccino. Musi mieć konsystencję kremową. Ważne jest by mleka podczas procesu parowania nie zagotować. Zatem: do dzbanuszka wlewamy mleko – ? wybranej szklanki. Speniamy do konsystencji kremu. Przelewamy. Przygotowujemy mocne espresso- potrzebujemy około 50 mililitrów naparu. Kiedy kawa będzie już gotowa delikatnie i ostrożnie przelewamy ją do ubitego mleko.
Rada : kawę przelewajmy z ceramicznego dzbanuszka z odpowiednio wygiętym dzióbkiem. Dzióbek jest bardzo ważny- istotne jest by był nieco wygięty w dół- ułatwi nam to lanie kawy dokładnie do środka szklanki i zapobiegnie cieknięciu kawy po dzbanku. Ważne jest również by wlewać równym strumieniem do środka a nie po bokach szklanki. Kawa lana po boku nie da ładnego efektu. Jeżeli dobrze ubiliśmy mleko to po wlaniu kawy powinniśmy uzyskać ładne warstwy z wyraźnie zaznaczonym szerszym kawowym paskiem. Wierzch naszej kawy możemy udekorować pianką z mleka i posypać czekoladą.
Kawę latte serwujemy z długą łyżką.
Podany przepis to oczywiście baza. Latte można robić z wieloma rożnymi dodatkami zarówno alkoholowymi : polecamy likiery kawowe i czekoladowe, ale również dobre będą likiery tropikalne: malibu na przykład. Bardzo dobre są również likiery i syropy bezalkoholowe.