Kawa instatnt, czyli rozpuszczalna.

kawaW odróżnieniu od kawy mielonej, najbardziej popularnej na świecie, kawa instant nie potrzebuje specjalistycznego sprzętu do jej przygotowania. Wystarczy tylko ciepła woda lub mleko.
Powstanie kawy rozpuszczalnej było, jak gdyby, koniecznością, odpowiedzią producentów kawy na coraz większe zapotrzebowanie rynku na ich produkty oraz szansą na zwiększenie sprzedaży, jaka była chęć ludzi na przygotowanie kawy w warunkach domowych. Początek boomu na kawę instant datuje się na lata 40 ubiegłego wieku.
Jednocześnie pojawienie się takiego produktu, oburzyło wielu amatorów kawy, którym nie podobało się takie traktowanie tematu kawy, który zdążył już stać się podstawą wielu zachowań kulturalnych i nawet stylem życia.

Proces tworzenia kawy rozpuszczalnej, nie rożni się, w początkowym etapie, od procesu produkcji kawy klasycznej. Dopiero w końcowym etapie pojawiają się istotne różnice.

kawa rozpuszczalnaZebrane ziarna, po suszeniu i paleniu, są poddawane procesowi kruszenia, a nie mielenia, jak w przypadku kawy klasycznej.
Z pokruszonych ziaren w strumieniu wody o bardzo wysokiej temperaturze i pod dużym ciśnieniem uzyskuje się ekstrakt, który następnie przechodzi czyszczenie, filtrowanie w wirówce. Taki napar, najbardziej zbliżony do gotowej kawy klasycznej, redukuje się do tzw. instantu, czyli bardzo silnej esencji kawowej.

Teraz, w zależności, jaki produkt końcowy chce się uzyskać, instant może być poddawany procesom:

aglomeryzacji (granulki): ekstrakt kawowy poddaje się procesowi granulacji, czyli po uzyskaniu ekstraktu wtłacza się go pod ciśnieniem do urządzenia suszącego, do którego wtłaczane jest także gorące powietrze. W ten sposób uzyskuje się kawę najwyższej jakości.
liofilizacji (kryształki): ekstrakt kawowy zamraża się , po czym usuwa się z niego lód poprzez odparowanie wody, inaczej suszenie poprzez wymrażanie. Zamrożony ekstrakt mieli się – w zależności od tego, jaką wielkość drobin chce się uzyskać, po czym usuwa wodę i pozostałe płyny. Najnowocześniejsza i najszybsza metoda, dająca kawę o dość wysokiej jakości. kawa rozpuszczalna2
proszkowania: ekstrakt kawowy rozpyla się do gorącego powietrza pod ciśnieniem, co powoduje odparowanie wody i powstanie drobnego proszku kawowego. Kawa uzyskana w tej sposób jest nieco niższej jakości niż pozostałe.

Często zdarza się, że proszek kawowy poddaje się procesowi zgniatania i formowania w tzw „migdałki”, które mogą nieco przypominać granulki. Łatwo nabrać się na taką sztuczkę, która tylko poprawia wygląd kawy a nie jej walory smakowe.
Od lat wrze dyskusja, czy kawa rozpuszczalna jest szkodliwa dla zdrowia. Okazuje się, że jest w tych oskarżeniach trochę prawdy. W przeciwieństwie do kawy mielonej, niektóre z kaw instant „wzbogacane” są w sztuczne barwniki i konserwanty, które mogą (choć nie muszą) szkodzić zdrowiu.

Wybór pozostawiam Wam, amatorom kawy.


Have your say