Kawa figowa i inne cuda

kawa figowa

Wydawać by się mogło, ze kawę należy robić z… kawy. Okazuje się jednak, że ludzie potrafią produkować kawę z produktów, które z krzewami kawowca mają niewiele wspólnego. Z Arabicą czy Robustą owe ?wynalazki? łączy jedynie kolor naparu i być może zbliżone walory kawowe. Te kawy nie-kawy zazwyczaj są substytutami kawy tradycyjnej, nie posiadają jej mocy. Sięgają po nią ludzie, którzy pragną ograniczyć ilość spożywanych filiżanek małej czarnej zatem wybierają, coś w rodzaju placebo, czyli kawę zbożową lub inne wynalazki takie jak kawa figowa.


Kawa zbożowa jest napojem całkowicie pozbawionym kofeiny. W jej skład wchodzą  palone ziarna żyta, pszenicy lub jęczmienia, a niekiedy także z mniszka lub cykorii . Dietetycy zalecają picie kawy zbożowej podkreślając jej doskonały wpływ na poprawę przemiany materii.
Kawa figowa jest kawą opartą w składzie na figach, cykorii, zbożach. Ma smak zbliżony do łagodnej kawy naturalnej z delikatnym figowym posmakiem.
Koneser raczej nie sięgnie po produkty kawo podobne, ale nic nie stoi na przeszkodzie by testować nowe smaki i rozwiązania. Co prawda nic nie zastąpi małej czarne, ale zawsze warto postawić na nowe odkrycia kulinarne.

Have your say