Kawa Cappuccino ? lekka przyjemność.

kawaZanim przejdziemy do meritum- czyli tego jak dobrze przyrządzić cappuccino wyjaśnimy co to tak naprawdę jest za kawa. W dużym skrócie. Cappuccino to nic innego jak espresso z bitym mlekiem. Sekret tkwi w jakości kawy oraz w dobrze ubitym mleku. Cappuccino należy do grupy kaw śniadaniowych. We Włoszech i Francji tej kawie towarzyszy zazwyczaj ciepły rogalik (croissant, cornetto) lub podgrzana bułeczka (brioche)

Najlepiej jest to przyrządzenia cappuccino użyć ekspresu ciśnieniowego. Taki ekspres jest wyposażony w co najmniej jedną dyszę do spieniania mleka. Jeżeli jednak nie posiadamy takiego ekspresu w domu nie znaczy to, że smaczna kawa z apetyczną pianką i posypka z czekolady nie jest dla nas. Mleko można ubić za pomocą innych gadżetów takich jak różnego rodzaju spieniacze, przystawki do ubijania piany, mieszadła, rózgi, automaty i dzbanki z tłokiem ? wszystkie one spełniają swoją rolę, choć nie dają piany takiej jakości, jak z ekspresu.

cappuccinoJak przyrządzić cappuccino? W zasadzie tak jak nam pasuje i jak lubimy. Proporcje są uzależnione tylko od naszych gustów. Cappuccino podawać się powinno w ceramicznych filiżankach ? tak wyglądają najładniej i najbardziej apetycznie. Jak przyrządzić tę kawę?

W pierwszej kolejności przygotuj sobie odpowiednią porcję kawy. Następnie podgrzej mleko tak by nabrało konsystencji śmietany. Kiedy już osiągniesz ten elekt przelej mleko do filiżanki. Następnie włącz ekspres i zrób espresso. Możesz wlewać je bezpośrednio do filiżanki z podgrzanym mlekiem. My polecamy przelanie porcji naparu do dzbanuszka i dopiero potem do filiżanki. W międzyczasie, kiedy kawa się będzie robić spień mleko. Spenianie mleka nie jest sprawą łatwą.

Aby uzyskać pianę najlepszego rodzaju mleko musi być chłodne, świeże oraz pełnotłuste. Nie jest to dobra informacja dla osób na diecie, ale próba zastąpienia mleka pełnego innym, o mniejszej zawartości tłuszczu, sprawi, że piana zamiast kremowego będzie miała wodnisty smak. Nie polecamy. Kiedy mleko będzie już delikatne i puszyste dekorujemy nim kawę z podgrzanym mlekiem, która czeka na nas w filiżance. cappuccino2

Całość dekorujemy koroną z posypki czekoladowej. Profesjonalni bariści nie dopuszczają do tego by piana na mleku ubiła się na sztywno. Ubicie piany na sztywno uważane jest za błąd w sztuce, Mleko do cappuccino musi być skremowane. Dlatego nie można mleka parować zbyt długo. Ten odpowiedni moment czasami ciężko uchwycić zatem nie miejmy do siebie zbytnich pretensji, Jeżeli nie wyjdzie nam za pierwszym czy 10 razem. Bezbłędne bicie mleka wymaga ogromnej wprawy i praktyki.

Mała lekcja pokazowa:)

Have your say